Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πρόγραμμα για την κατασκευή και μοντελοποίηση της κεραίας Moxon


Η Moxon είναι μία από τις πιο εύκολα στην κατασκευή κατευθυνόμενη κεραία HF, VHF , UHF(χρειαζόμαστε μόνο 2 πλαστικούς σωλήνες τους οποίους θα τους συνδέσουμε στο μέσο τους χιαστί και σύρμα π.χ. 2 χιλιοστών. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες στο internet για να πάρετε μια ιδέα πως θα στηρίξετε την Moxon στο ιστό σας ) , δεν θα μπλέξετε με αλουμίνια , και το κοστολόγιο της σε σύγκριση με το gain είναι μηδαμινό , για αυτόν το λόγο είναι μια κεραία που παίζει σε πολλούς ραδιοερασιτέχνες σε όλες τις μπάντες ( HF , VHF , UHF) και επίσης για αυτό ασχοληθήκαν και οι προγραμματιστές και έχουν εκδώσει την εφαρμογή Moxon Rectangle Generator . Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ φιλική (εύκολη) με τον χρήστη.
Φωτογραφία 1

Το πρόγραμμα κάνει δύο λειτουργίες α) βρίσκει τα μήκη της κεραίας για όποια συχνότητα θέλουμε κατόπιν χρησιμοποιώντας το Πυθαγόρειο θεώρημα βρίσκουμε την διάσταση F το μήκος των πλαστικών σωλήνων και β) εξάγει τα μήκη της κεραίας σε αρχείο format EZNEC για όσους χρησιμοποιούν για μοντελοποίηση το πρόγραμμα EZNEC και σε format NEC για όσους χρησιμοποιούν το πρόγραμμα 4nec2 ή άλλα . Η δεύτερη αυτή λειτουργία για εμένα είναι και η σπουδαιότερη γιατί θα φέρει αρκετούς συναδέλφους σε επαφή με τα προγράμματα μοντελοποίησης και βελτιστοποίησης που κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι τα σπουδαιότερα εργαλεία για τον ραδιοερασιτέχνη όσο αφορά το κομμάτι κεραία. Και γιατί αναφέρω παραπάνω ότι θα φέρει σε επαφή αρκετούς συναδέλφους , γιατί παρατήρησα σε όσους ραδιοερασιτέχνες δίδαξα την λειτουργία του 4nec2 είδα ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο πως θα εισάγουν τα δεδομένα της κεραίας που θέλουν να μοντελοποιήσουν στο πρόγραμμα 4nec2. Έτσι λοιπόν τώρα την εισαγωγή των δεδομένων της κεραίας Moxon στο πρόγραμμα 4nec2 θα την κάνει το πρόγραμμα υπολογισμού των μηκών της κεραίας το Moxon Rectangle Generator.
Πως λειτουργεί το πρόγραμμα Moxon Rectangle Generator .(Φωτογραφία 1)
1) Πλαίσιο εισαγωγής συχνότητας σε Mhz , εάν θέλετε π.χ. το βύθισμα της κεραίας να είναι στο 14.200 Khz πρέπει στο πλαίσιο να εισάγετε 14,2 προσέξτε όχι τελεία (.) αλλά κόμμα (,) από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
2) Επιλέξτε εκεί που δείχνει το βέλος 2 τα χιλιοστά (mm) και εισάγετε την διατομή του σύρματος που θα χρησιμοποιήσετε , στο παράδειγμα χρησιμοποιούμε σύρμα διατομής 2 χιλιοστών.
3) Το βέλος 3 δείχνει την επιλογή μας , τα αποτελέσματα να εμφανισθούν σε μέτρα .
4) Κάνοντας κλικ στο κουμπί που δείχνει το βέλος 4 , η εφαρμογή υπολογίζει τα μήκη της κεραίας Moxon που για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι για τους 14 μεγακύκλους και σύρμα πάχους 2 χιλιοστών.
5) Επιλέγουμε το NEC επειδή θα μοντελοποιήσουμε και θα βελτιστοποιήσουμε την κεραία Moxon με το πρόγραμμα 4nec2.
6) Κάνοντας κλικ στο κουμπί που δείχνει το βέλος 6 , εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου με το οποίο θα δώσουμε εντολή το πρόγραμμα να αποθηκεύσει το αρχείο στην τοποθεσία που θέλουμε.
Φωτογραφία 2

Αφού έχουμε επιλέξει το NEC και έχουμε κάνει κλικ στο κουμπί που δείχνει το βέλος 2 της φωτογραφίας 2 , βγαίνει το παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως , επιλέγουμε την διαδρομή του φακέλου που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο από την λίστα που δείχνει το βέλος 3 .Η διαδρομή είναι C:\4nec2\models\callsings\όνομα αρχείου.nec . Εκεί που δείχνει το βέλος 4 θα πληκτρολογήσουμε το όνομα που θέλουμε να έχει το αρχείο π.χ. moxon 14 mhz. Αφού έχουμε βρει την τοποθεσία αποθήκευσης του αρχείου και το έχουμε ονοματίσει πατάμε το κουμπί αποθήκευση που δείχνει το βέλος 5. Κατόπιν ανοίγουμε το πρόγραμμα 4nec2 και από το μενού Edit κάνουμε κλικ στο υπομενού Input για να βγει το παράθυρο edit του προγράμματος . Από το μενού file του παραθύρου edit κάνουμε κλικ στο open για να εμφανισθεί το παράθυρο διαλόγου open file μέσα από το οποίο θα βρούμε το αρχείο π.χ. moxon 14 mhz.nec και θα το φορτώσουμε στην εφαρμογή .
Φωτογραφία 3

Όταν θα φορτωθεί το αρχείο στην εφαρμογή αντικαταστήσετε το μηδέν (0) όλων των κελιών του Ζ1 και Ζ2 στην καρτέλα Geometry με το γράμμα π.χ. h με αυτήν την αντικατάσταση παραμετροποιήτε το ύψος της κεραίας με την μεταβλητή h ώστε να μπορέσει το πρόγραμμα να κάνει βελτιστοποίηση του gain στην γωνία DX ως προς το ύψος.
Φωτογραφία 4


Κάντε κλικ στην καρτέλα Symbols και δηλώστε την μεταβλητή ύψους h π.χ. h= 10 τα 10 είναι μέτρα.
Φωτογραφία 5

Κάντε κλικ στην καρτέλα Freq/Ground εδώ η συχνότητα της κεραίας έχει δηλωθεί από την εφαρμογή Moxon Rectangle Generator εσείς θα επιλέξετε το έδαφος επιλέγοντας το από τις λίστες που δείχνει το βέλος 2 , βρείτε το αντίστοιχο έδαφος με αυτό που θα τοποθετήσετε την κεραία σας , ώστε τα αποτελέσματα του προγράμματος να ίδια με τα αποτελέσματα στην πράξη.
Φωτογραφία 6

Στην φωτογραφία 6 βλέπουμε τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης από το πρόγραμμα 4nec2 της κεραίας Moxon για τους 14 μεγακύκλους η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα μεσαίο όρου έδαφος. Παρατηρώντας το διάγραμμα του λοβού βλέπουμε ότι για ύψος της κεραίας από το έδαφος 10 μέτρων και για την συχνότητα 14 MHz το gain της κεραίας είναι στις 60 μοίρες ως προς το κάθετο άξονα και στις 75 μοίρες γωνία DX έχει 8,23 dbi και swr 1,23:1. Κάνοντας βελτιστοποίηση με το πρόγραμμα 4nec2 για να βρούμε το ιδανικό ύψος της κεραίας ώστε να πάρουμε το μεγαλύτερο gain στις 75 μοίρες το αποτελέσμα είναι το εξής όπως δείχνει η φωτογραφία 7.
Φωτογραφία 7

Σε ύψος 21,4 μέτρων από το συγκεκριμένο έδαφος το gain στις 75 μοίρες ως προς τον κάθετο άξονα ή 15 μοίρες από τον οριζόντιο άξονα (χαμηλή γωνία εκπομπής) είναι 11,37 dbi διαφορά 3 db όπως προβλέπεται και από την θεωρία και τα SWR από 1,23:1 έπεσαν στα 1,16:1.
73 de sv1hag

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Convert Antenna SIRIO SY27-3 FOR 28-30Mhz

Στο χειμερινό hamfestival που διοργάνωσε με επιτυχία ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ στο Μαρούσι την περασμένη Κυριακή 11/12/2011 , έπεσε η προσοχή μου στο τραπέζι του SV1GE (Γιάννη) μία κεραία yagi 3 στοιχείων για τους 27 Μεγακύκλους συχνότητα CB , στην τρομερή τιμή των 30€ (στο ίντερνετ που έριξα μια ματιά αφού την είχα αγοράσει την βρήκα 110€ άρα υπάρχουν ευκαιρίες στα hamfestival) . Την κεραία αυτήν την αγόρασα με την προοπτική να την μετατρέψω για τους 28-30 Μεγακύκλους τώρα που έχουν ανοίξει τα 10 Μ , και την άνοιξη θα την μετατρέψω στα 6 Μ. Η μετατροπή των μηκών της κεραίας για τα 28-30 Μεγακύκλους έγινε με την λειτουργία βελτιστοποίησης του προγράμματος 4nec2 Version:5.8.7
Στην φωτογραφία 1 είναι τα μήκη των 3 στοιχείων για να παίξει η κεραία στους 28-30 Mhz.
Φωτογραφία 1


Στην φωτογραφία 2 θα δούμε τον λοβό και το Gain της κεραίας σε ύψος 3 μ πάνω από ένα μέσο όρο εδάφους (MiniNec Average). Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι τα χαρακτηριστικά της κεραίας που αναφέρει η εταιρεία Sirio στο τεχνικό εγχειρίδιο που είχε μέσα το κουτί συσκευασίας αλλά και στο δικτυακό της τόπο όσο αφορά το εύρος και το gain και τα στάσιμα (SWR) είναι αληθή σύμφωνα με το πρόγραμμα .
Θα παρατηρήσετε στο Pattern ότι το gain 9.48 dbi τα έχει στις 50 μοίρες , για να βελτιώστε αυτόν το παράγοντα ώστε το gain 9.48 dbi να είναι σε υψηλότερη γωνία εκπομπής δηλαδή στις 75 & 80 μοίρες ώστε να ακούγεστε μακριά καλά ( Προσοχή αυτές οι μοίρες είναι από τον κάθετο άξονα ,από τον οριζόντιο άξονα είναι αντίστοιχα 15 & 10 μοίρες αυτό που λέμε η κεραία πάει καλά έξω γιατί έχει χαμηλή γωνία εκπομπής άρα για μακρινά DX το gain πρέπει να το έχει η κεραία ως προς τον κάθετο άξονα στις 75 ή 80 μοίρες και ως προς τον οριζόντιο άξονα στις 10 ή 15 μοίρες ), πρέπει όσοι μπορείτε να την σηκώσετε σε ύψος 5 έως 8 μ , θα έχει το κέρδος σε γωνία 70 ή 75 μοιρών (γωνία για DX).
Φωτογραφία 2


Στην φωτογραφία 3 θα δείτε το εύρος και τα στάσιμα της SY27-3 μετά την τροποποίηση για τους 28-30 μεγακύκλους με την λειτουργία βελτιστοποίησης από το πρόγραμμα 4nec2, η δειγματοληψία έγινε από τους 25 μεγακύκλους έως 30 μεγακύκλους . Το εύρος της κεραίας είναι 1,5 Khz ξεκινάει από τους 27,9 μεγακύκλους με λόγο στάσιμων 1,07:1 μέχρι τους 29,5 μεγακύκλους με λόγο στάσιμων 1,45:1 .
Φωτογραφία 3


Το ιδανικό ύψος της κεραίας SY27-3 μετά την τροποποίηση για τους 28-30MHz είναι σύμφωνα με την βελτιστοποίηση που έκανε το πρόγραμμα σε έδαφος (Ταράτσα Πολυκατοικίας) είναι 7,6 μέτρα , το κέρδος της κεραίας είναι στις 70 μοίρες ως προς τον κάθετο άξονα και 20 μοίρες ως προς τον οριζόντιο με 12 dbi κάπου 3 dbi από ύψος 3 μέτρων από την ταράτσα όπως ήταν και το αναμενόμενο(Βλέπε φωτογραφία 4),τα 12 dbi μην τα θεωρήσετε υπερβολικά επειδή στο site του κατασκευαστεί δίνει 10,65 dbi , το εύρος δειγματοληψίας έχει μικρύνει στο παράδειγμα μας 28-30 MHz εδώ όντως η κεραία δίδει τα 12 dbi αν αυξήσω την δειγματοληψία στα 25-30 MHz θα πάρω 9,86 dbi μικρότερο από τον κατασκευαστή (10,65 dbi), για την μεταποιημένη κεραία και το συγκεκριμένο έδαφος και βέλτιστο ύψος 7,6μ . Το εύρος βέβαια μειώθηκε κατά 500 hz τώρα η κεραία έχει εύρος 1 ΚΗz στάσιμα κάτω του 1,5:1 (Βλέπε φωτογραφία 5).
Φωτογραφία 4

Φωτογραφία 5

73 de sv1hag

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Digital display frequency FT-950


Το πρόγραμμα Digital display frequency FT-950 εμφανίζει την συχνότητα του πομποδέκτη FT-950 με ψηφιακή εμφάνιση των αριθμών της συχνότητας.Το παράθυρο της εφαρμογής είναι αρκετά μεγάλο ώστε οι έχοντες πρόβλημα οράσεως να βλέπουν την συχνότητα του πομποδέκτη. Η εφαρμογή δοκιμάστηκε με πομποδέκτη FT-950 σε Windows XP & 7 και δουλεύει άψογα , λογικά πρέπει να δουλεύει και στους πομποδέκτες FT-2000 & FT-5000 δοκιμάστε όσοι έχετε τους αντίστοιχους πομποδέκτες. Download program for digital frequency FT-950 click here . Το link είναι στο κάτω μέρος της σελίδας.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

New Version:1.6.1 Program YAESU FT-950

Στην έκδοση 1.6.1 έχουν προστεθεί δύο επιπλέον λειτουργίες στην ανάγνωση , καταγραφή και εισαγωγή του μενού του πομποδέκτη.
Α) Ενημέρωση για την κατάσταση σύνδεσης προγράμματος και πομποδέκτη και Β) Έλεγχος για την αστοχία του προγράμματος ή του χειριστού στην εισαγωγή του μενού στην βάση δεδομένων είτε κατά την ανάγνωση από τον πομποδέκτη είτε από εισαγωγή μενού από backup format excel , με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να φορτώσουμε στον πομποδέκτη λανθασμένο μενού. Ό έλεγχος αυτός επικεντρώνεται στην πληρότητα των εγγραφών π.χ. για το FT-950 είναι 118 εγγραφές και δεύτερον στην αύξουσα ακολουθία των αριθμών του μενού ( 001,002,…118)

Click here for download new version 1.6.1 program YAESU FT-950

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Αποθήκευση και αποστολή του μενού καθώς και εγγραφή μνημών από το πρόγραμμα YAESU FT-950-5000 στους πομποδέκτες της YAESU FT-950 & FT-2000 & FT-5000

Δύο νέες δυνατότητες προστεθήκανε στο πρόγραμμα YAESU FT-950/2000/5000 στην νέα έκδοση 1.6.0.
1) Δυνατότητα διαβάσματος και αποθήκευσης όλου του μενού και των τριών πομποδεκτών FT-950 & FT-2000 & FT-5000 σε βάση δεδομένων και η αποστολή όλου του μενού από την βάση δεδομένων στον πομποδέκτη σε περίπτωση reset μετά από update του firmware . Επιπλέον δυνατότητα εξαγωγής σε format excel του μενού και εισαγωγή format excel του μενού στην βάση δεδομένων ., αυτή η επιπλέον δυνατότητα δίνει την ευκολία στους χειριστές των πομποδεκτών που ασχολούνται π.χ. με τα διαμορφωτικά να αποθηκεύουν την κάθε ρύθμιση του μενού όσον αφορά π.χ. το equalizer με ξεχωριστό όνομα αρχείο στο excel και να το καλούν όποια ώρα θέλουν για να το φορτώσουν στον πομποδέκτη.
2) Δυνατότητα εγγραφής μνημών στον πομποδέκτη καθώς και αποθήκευση των μνημών του πομποδέκτη στην βάση δεδομένων και αποστολή των μνημών της βάσης δεδομένων από το πρόγραμμα στον πομποδέκτη μετά από Reset του πομποδέκτη.
Δείτε τα βίντεο για να δείτε πως γίνεται , υπάρχει γραμμένη βοήθεια μέσα στο πρόγραμμα για τις δυνατότητες αυτές.
Click here for download new version 1.6.0 program YAESU FT-950/2000/5000

Επειδή το πρόγραμμα κάνει εξαγωγή του μενού σε excel , μπορούμε εμείς οι χειριστές των πομποδεκτών YAESU FT-950 & FT-2000 & FT-5000 , να ανταλλάσσουμε τα μενού βέβαια για τα ίδιους πομποδέκτες , έτσι λοιπόν τις ρυθμίσεις του equalizer του δικού μου FT-950 με μικρόφωνο MD-100 , που τις έχει κάνει η σχολή της Πάτρας Θεοτόκης (SV3ORE) , όποιος τις θέλει να τις δοκιμάσει στο δικό του FT-950 μπορεί να κατεβάσει το excel στον υπολογιστή του από εδώ , κατόπιν να κάνει Import στο πρόγραμμα αφού πρώτα έχει κάνει Delete All και μετά να φορτώσει το δικό μου μενού με την λειτουργία αποστολής κάνοντας κλικ το κουμπί Sent Menu.
Νέο μενού του equalizer του FT-950 από τον SV7BVS (Σχολή Θράκης), μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο excel από εδώ.

Βίντεο Αποθήκευσης και αποστολής του μενού.


Βίντεο εγγραφής και αποθήκευσης και αποστολής μνημών στους πομποδέκτες FT-950 & FT-2000 & FT5000


73 DE SV1HAG