Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Stepper Motor

Το Link για το κατέβασμα του προγράμματος είναι στο τέλος της ανάρτησης.

Οι βηματικοί κινητήρες εκτός από την ρομποτική έχουν εφαρμογή και στον ραδιοερασιτεχνισμό , όπως π.χ. στην κατασκευή αυτόματου antenna tuner , στην περιστροφή του πυκνωτή σε μια μαγνητική Loop και ότι άλλο βάλει η φαντασία σας. Σε αυτή την ανάρτηση θα σας δείξω ένα μέρος του project που ετοιμάζω για ένα auto antenna tuner το οποίο θα τοποθετηθεί στον ιστό της κεραίας , οι εντολές συντονισμού θα δίδονται μέσου της παράλληλης πόρτας του υπολογιστή με το αντίστοιχο πρόγραμμα που θα κατασκευάσω χωρίς την παρουσία pic , ώστε να είναι εύκολη η κατασκευή και από αρχάριους ραδιοερασιτέχνες. Το πρόγραμμα που θα δείτε στο βίντεο το κατασκεύασα για την κίνηση του βηματικού κινητήρα από την παράλληλη πόρτα του υπολογιστή , δίνει την δυνατότητα στον χειριστή να μπορεί να κινήσει οποιοδήποτε κινητήρα μονοπολικό ή διπολικό (Unipolar/Bipolar) με οποιαδήποτε σειρά παλμών ανά βήμα ανάλογα του datasheet του κινητήρα , με ρύθμιση ταχύτητας περιστροφής και με οποιοδήποτε βηματισμό ( Full - Wave - Half) και οποιασδήποτε ισχύος αφού κατασκευάσει ή αγοράσει το αντίστοιχο interface. Στο βίντεο που θα δείτε χρησιμοποιώ ρελέδες αντί για τρανζίστορ ή του γνωστού κυκλώματος L298 , λόγου ότι ο κινητήρας που κινώ είναι μεγάλης ισχύος στα 24V τραβούσε από 5,5 -9Α. Το πρόγραμμα μαζί με τα σχηματικά της κατασκευής του interface για την κίνηση του οποιοδήποτε stepper motor θα τα προσφέρω δωρεάν και θα τα αναρτήσω σε αυτήν την ανάρτηση στο εγγύς μέλλον , δείτε τώρα το βίντεο γιατί πάντα το αποτέλεσμα μετράει πως περιστρέφεται ο κινητήρας (δεν ανακάλυψα τον τροχό αλλά σίγουρα πρόγραμμα με τέτοιες δυνατότητες και δωρεάν δεν θα βρείτε).

Το Link για το κατέβασμα του προγράμματος είναι στο τέλος της ανάρτησης.




Στις 14-6-2012 έγινε συμπλήρωση της ανάρτησης stepper motor με θέμα κίνηση μονοπολικού βηματικού κινητήρα μικρής ισχύος με οδηγό  τον  ULN2003 μέσου παράλληλης πόρτας του υπολογιστή. Στην επόμενη φωτογραφία είναι το σχηματικό του οδηγού και ακολουθεί βίντεο της κίνησης του unipolar stepper motor.




Στις 20-6-2012 έγινε συμπλήρωση της ανάρτησης stepper motor με θέμα την κίνηση διπολικού βηματικού κινητήρα από την παράλληλη πόρτα του υπολογιστή με οδηγό κύκλωμα την γέφυρα Η με τρανζίστορ TIP126 & TIP120.
Το σχηματικό της κατασκευής

Η πλακέτα της Γέφυρας Η

Βίντεο κίνησης διπολικού βηματικού κινητήρα με οδηγό κύκλωμα την Γέφυρα Η.



Στις 25/06/2012 έγινε συμπλήρωση της ανάρτησης Stepper Motor με θέμα την αναβάθμιση του προγράμματος.

Στην νέα έκδοση του προγράμματος έχουν προστεθεί η επιλογή του χειριστή να κάνει συγκεκριμένο αριθμό βημάτων ο κινητήρας και να σταματήσει.Το βέλος 1 δείχνει τον επιλογέα αριθμού βημάτων. Το βέλος 2 δείχνει τον επιλογέα του χρόνου που θα σταματήσει ο κινητήρας μέχρι το νέο του ξεκίνημα   και το βέλος 3 δείχνει τους επιλογείς κατεύθυνσης περιστροφής του βηματικού κινητήρα με τις μη συνεχείς κινήσεις . Δέστε το παρακάτω βίντεο για να αντιληφθείτε την νέα δυνατότητα του προγράμματος.






73 de sv1hag

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Capacitance meter

Κατασκευή καπασιτόμετρου με 5 πάμφθηνα υλικά μέσου της RS232 του PC για χωρητικότητα πυκνωτών από 1pF έως 1000nF
Νέα έκδοση προγράμματος 1.1.0 με δυνατότητα βαθμονόμησης.







Το σχηματικό της εφαρμογής είναι ενσωματωμένο με το πρόγραμμα κατεβάστε το πρόγραμμα. 

Επειδή κάποιοι browser όπως ο Chrome της google θεωρούν όχι αξιόπιστο τον ισότοπο MediaFire υπάρχει περίπτωση αν δεν απενεργοποιήσετε την προστασία από το μενού ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό ψάρεμα και κακόβουλα προγράμματα να μην σας αφήσει να κατεβάσετε το πρόγραμμα άρα δύο λύσεις υπάρχουν για να κατεβάσετε το πρόγραμμα είτε απενεργοποιώντας  την προστασία και το κατεβάζετε από το MediaFire είτε χωρίς να απενεργοποιήσετε την προστασία  κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε από τον ισότοπο της Microsoft που η google τον θεωρεί ασφαλή. Πληροφοριακά το πρόγραμμα επειδή το έχω γράψει εγώ δεν υπάρχει τίποτα το κακόβουλο μέσα στον κώδικα του.