Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μοντελοποίηση κεραιών για τα 10Μ με το πρόγραμμα 4nec2

Τα 10 μέτρα ή 28-30 μεγάκυκλοι άνοιξαν για τα καλά . Θα σας παρουσιάσω 6 απλά μοντέλα κεραιών για να δούνε οι νέοι συνάδελφοι , σε σχεδιαγράμματα αυτά που ακούνε στα ερτζιανά π.χ. χαμηλή γωνία εκπομπής , λοβός ακτινοβολίας , κατεύθυνση δίπολου , Gain της κεραίας , τα στάσιμα που έχει η κεραία κ.α.. Με τον όρο -απλά μοντέλα- εννοώ τις κεραίες λ/4 οι οποίες στο σημείο τροφοδοσίας παρουσιάζουν αντίσταση 50 Ω , μέγιστη τιμή ρεύματος και ελάχιστη τιμή τάσεως και τις καθιστά εύκολες στην κατασκευή. Τα μοντέλα αυτά είναι το οριζόντιο δίπολο ύψος λ/2 ,οριζόντιο δίπολο ύψος λ/4 (δείτε τις διαφορές), το κάθετο δίπολο , δίπολο Λ με γωνία 120 μοιρών , δίπολο Λ με γωνία 90 μοιρών και κάθετη κεραία με 4 πλαγιαστά αντίβαρα,πλαγιαστό (Sloping)δίπολο ,σύγκριση με Yagi 3 elem (Free Space). Οι σταθεροί όροι που έθεσα στο πρόγραμμα είναι το Ground χρησιμοποίησα το μέσο όρο του Mininec ground και το ύψος της κεραίας λ/2 δηλαδή 5μ , ένα ύψος το οποίο κάποιος με ένα 6 μέτρο σωλήνα μπορεί να το υλοποιήσει. Κατεβάστε τις φωτογραφίες αν θέλετε στον υπολογιστή σας για να τις δείτε πιο εύκολα και να συγκρίνετε ποιο μοντέλο κεραίας θα φτιάξετε . Κανόνας για τα DX είναι η χαμηλή γωνία ακτινοβολίας δηλαδή θα επιλέξουμε την κεραία που έχει μεγαλύτερο λοβό (Gain) στην γωνία των 15 έως 30 μοιρών από τον άξονα του Χ ώστε στη γωνία πρόσκρουσης με την ιονόσφαιρα που θα είναι μεγάλη (120-150 μοίρες) με αποτέλεσμα και η αντανάκλαση αυτής να είναι η μέγιστη να είναι μέγιστο και το Gain. Τα μοντέλα αυτά έγιναν με την μέθοδο της βελτιστοποίησης κάνοντας παραμετροποίηση στις τιμές των μεγεθών . Το πρόγραμμα αυτό όπως και άλλα παρεμφερή (EZNEC,MMANA) , εάν τα τροφοδοτήσεις με σωστά στοιχεία ιδίως του Ground (παίζει σπουδαίο ρόλο στις τιμές που θα εξαχθούν από το πρόγραμμα) πλησιάζουν το 98% της πραγματικότητας , και έτσι σε βγάζουν από το κόπο άστοχων κατασκευών. Για αυτό καλό είναι να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας κάποιο από αυτά τα προγράμματα και να αρχίσετε να τα χρησιμοποιείτε , μην σας πιάσει πανικός ότι είναι δύσκολα στην χρήση εγώ με ένα 2ωρο σεμινάριο και το τονίζω σεμινάριο γιατί ο Κώστας SV1BYO είναι καθηγητής στις κεραίες, μπήκα κατευθείαν στην φιλοσοφία του προγράμματος.
Η φωτογραφία είναι 1000 λέξεις που λένε οι Κινέζοι.


Στην παρακάτω φωτογραφία είναι η ίδια κάθετη αλλά τα αντίβαρα είναι κάθετα η διαφορά των δύο κεραιών είναι 0,5 db στις γωνίες 15 & 30 μοιρών από τους άξονες Χ,Υ υπέρ της κάθετης με τα πλαγιαστά αντίβαρα , άρα στο ερώτημα πως να τοποθετήσω τα αντίβαρα κάθετα ή πλαγιαστά για τα DX η απάντηση είναι πλαγιαστά το κέρδος μας είναι 0,5db.





Στην παρακάτω φωτογραφία είναι το ίδιο δίπολο με την διαφορά ότι το ύψος από το έδαφος(έδαφος θεωρείται και το δάπεδο της ταράτσας) είναι λ/4 δηλ.2,5Μ ,βλέπετε πόσο μίκραινε το Gain της κεραίας στην χαμηλή γωνία εκπομπής περίπου 4db, από τι βλέπετε δεν είναι καθόλου μικρή τα 3db επιπλέον για να τα έχουμε πρέπει να διπλασιάσουμε την ισχύ π.χ. από 100W σε 200W ή 1ΚW σε 2Kw,από εδώ αντιλαμβάνεσθε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και το ύψος της κεραίας για τα μακρινά DX ενώ αντίθετα για τις κοντινές αποστάσεις πλεονεκτεί το χαμηλό ύψος της κεραίας.




Η διαφορά μιας κατευθυνόμενης κεραίας 3 στοιχείων με τα παραπάνω παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.