Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ VU METER RECORDING

Άμα έχει όρεξη ο Ποιητής φτιάχνει ωραία καλούδια που λένε στην Θράκη. Αναφέρομαι στην κατασκευή του VU Meter ηχογράφησης , το οποίο έχει αναλογική όψη για τους λάτρεις των αναλογικών οργάνων.

Το VU το έφτιαξα για να παρακολουθώ την στάθμη εισόδου του ήχου από τον πομποδέκτη στη κάρτα ήχου για τα ψηφιακά mode , την οποία στάθμη θα χρειασθεί να την αυξομειώσουμε ανάλογα της χρήσης φίλτρων του πομποδέκτη (όσο στενεύουμε τα φίλτρα τόσο αυξάνει η στάθμη του ήχου εισόδου) ώστε να μην μπουκώνει ο καταρράκτης που ως αποτέλεσμα μπουκώματος είναι να μην έχουμε καλή αποκωδικοποίηση αλλά και να αποφύγουμε τα φαινόμενα ενδοδιαμόρφωσης που θα παρατηρηθούν στην εισαγωγή δυνατού σήματος στην κάρτα ήχου. Έτσι ανάλογα με τους χειρισμούς που κάνω όσα αφορά τα φίλτρα ρίχνοντας μια ματιά στο VU και στην εμφάνιση του καταρράκτη αυξομειώνω ανάλογα τα ποτενσιόμετρα είτε από το mixer της κάρτας ήχου είτε από το ποτενσιόμετρο εισόδου ήχου του interface (είναι πιο βολικό).

Δεν μπορείτε να πείτε άλλη αίσθηση για τους ραδιοερασιτέχνες έχει η αναλογική όψη πιο ρετρό και ρομαντικό από τις ψηφιακές μπάρες που ανεβοκατεβαίνουν, βελόνα και πάλι βελόνα , μας μείνανε εμάς τους digital, κατάλοιπα από την εποχή που οι ραδιοερασιτέχνες ασχολιόντουσαν με τον γαληνίτη hi hi.
Το βίντεο που ακολουθεί και είναι υψηλής ευκρινείας διάρκειας 0,5 λεπτού , θα δείτε την λειτουργία του VU Meter , το οποίο αλλάζει ενδείξεις ανάλογα της στάθμης εισόδου του ήχου η οποία επηρεάζεται από την αυξομείωση του ποτενσιόμετρου της line in του mixer ηχογράφησης είτε αυξομειώνοντας το ποτενσιόμετρο της εισόδου του ήχου από το interface.
Όσοι θέλετε μαζί με το ραδιοερασιτεχνικό σας πρόγραμμα να τρέχετε ταυτόχρονα και την εφαρμογή αυτήν ή να κάνετε άλλη χρήση της εφαρμογής π.χ. για ηχογράφηση ,μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ , πάντα βέβαια ΔΩΡΕΑΝ γιατί όποιος ραδιοερασιτέχνης πάρει έστω και ένα ευρώ από άλλον ραδιοερασιτέχνη για ραδιοερασιτεχνικά θέματα παύει να είναι ραδιοερασιτέχνης και μακριά από εμάς…

3 σχόλια:

  1. ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΗΣΕΣ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ
    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Σταμάτη άργησα τι να κάνω τώρα μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να έχω ένα VU με βελόνα,έτσι και αλλιώς στο ιντερνέτ υπάρχουν παρόμοια προγράμματα , αλλά δεν λέει το θέμα στα ραδιοερασιτεχνικά είναι να είναι home made για να υπάρχει η διασκέδαση της κατασκευής και η ικανοποίηση της επιτυχίας._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αξιος !!!!!!!!!!!! και παντα να ζωγραφιζεις οπως και με το vumeter και ολα τα καλουδια που εχεις διαθέσει με ολη σου την καλοσυνη και υπομονη.
    73 de sv4lqc και καλο πασχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.