Άλλη μια κατασκευή τελείωσε αισίως ,το συχνόμετρο ακριβείας. Το
συγκεκριμένο συχνόμετρο μετράει μέχρι
200 MHz έχει ενσωματωμένο
prescaler μέχρι τα 200Mhz, πάνω στην πλακέτα και διαθέτει κύκλωμα αύξησης του πλάτους
του εισερχομένου σήματος πάνω από 100mV ώστε να
μπορεί να ανιχνευτoύν και από
τον prescaler και από το pic ασθενικά σήματα . Βέβαια τοποθετώντας εξωτερικά έναν άλλον prescaler που να έχει την δυνατότητα να δεχτεί συχνότητες GHz μπορεί να
αυξηθεί το εύρος μέτρησης της συχνότητας στα GHz.
Η ακρίβεια είναι μεγάλη γιατί έχει δυνατότητα ρύθμισης
ακριβείας μέσου του προγράμματος που είναι εγκατεστημένο στο pic όταν βέβαια
το συνδέσουμε με μια γεννήτρια αναφοράς RF ακριβείας για το calibrate ή μπορούμε
να χρησιμοποιήσουμε και σαν γεννήτρια αναφοράς τον πομποδέκτη μας αφού βέβαια είναι
τσεκαρισμένος ότι δεν χάνει Hz. Τα αποτελέσματα
εμφανίζονται σε μια LCD οθόνη 2 Χ 16
χαρακτήρων και η κλίμακα είναι κατά επιλογή μέσου διακόπτη σε Hz ή Mhz.
Το Calibrate γίνεται με αυτήν την εφαρμογή Calculator Calibrate Freq_Meter . Αφού τοποθετήσουμε στην είσοδο του συχνομέτρου το σήμα αναφοράς το οποίο πρέπει να βρίσκεται στα όρια του 1.8MHz -5 MHz μετρούμε την απόκλιση σε Hz που δείχνει το συχνόμετρο από την συχνότητα αναφοράς κατόπιν τοποθετούμε στα αντίστοιχα πλαίσια της εφαρμογής την συχνότητα αναφοράς και την απόκλιση , αμέσως η εφαρμογή μας βρίσκει την τιμή που πρέπει να εισάγεται στο PIC μέσου του μενού Setup Calibrate . Το Calibrate το θεωρώ απαραίτητο διότι όσο και να προσπαθήσετε να βαθμονομίσετε το συχνόμετρο από τους πυκνωτές του κρυστάλλου που είναι συνδεδεμένος με τον pic , δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα για αυτό και τα συχνόμετρα με pic που δεν διαθέτουν software Calibrate δείχνουν άλλα αντί άλλα . Θεωρώ αυτήν την μέθοδο βαθμονόμησης καλύτερη από άλλες. Όπως από αυτές που διαθέτουν επάνω στην πλακέτα ταλαντωτή αναφοράς π.χ. 1 MHz ώστε να πάρει ως αναφορά αυτήν την συχνότητα για να αυτοβαθμονομιθεί το συχνόμετρο εκτός εάν αυτός ο ταλαντωτής είναι της τάξεως 1-3 ppm απόκλισης πράγμα απίστευτο για μικρού κόστους συχνόμετρα . Πάντως μετά τη ολοκλήρωση της κατασκευής και ύστερα από πολλές δοκιμές το ευχάριστο στο συγκεκριμένο project είναι ότι καταρρίπτεται η φιλοσοφία ότι το ακριβό όργανο είναι και το καλύτερο . Μπορείς εάν το σχεδιάσεις καλά και έχεις γνώσεις προγραμματισμού να φτιάξεις ένα όργανο ακριβείας αντίστοιχο των ακριβών εργαστασιακών οργάνων .
Μετρήσεις χωρίς την μεσολάβηση του prescaler μέχρι τους 29 MHz δεν έχασε ούτε ένα Hz από την συχνότητα αναφοράς από εκεί και ύστερα εμφανίσθηκε μια απόκλιση των της τάξεως των 50 Hz. Άρα για να έχουμε την ακρίβεια που παρουσιάζει μέχρι τους 29 MHz πρέπει όταν έχουμε να μετρήσουμε συχνότητες μεγαλύτερες των 29 MHz να συνδέσουμε τον prescaler ο οποίος θα διαιρέσει την συχνότητα και θα την κάνει μικρότερη από τους 29 MHz όπου και το όργανο μετά το calibrate δεν χάνει Hz. ή το καλλίτερο να έχουμε μόνιμα συνδεδεμένο τον prescaler αρκεί να έχουμε εισαγάγει την τιμή διαίρεσης του prescaler στο pic ώστε να εμφανίζει την σωστή συχνότητα και όχι την διαιρεμένη συχνότητα του prescaler και να χρειάζεται κουμπιουτεράκι για να βρούμε την αληθή τιμή της συχνότητας.
73 de SV1HAG
Καλημέρα Γιάννη,
ΑπάντησηΔιαγραφήπες μου prescaler σημαίνει,ας πούμε,προκλημάκωση;
Kοιτούσα εδώ:
http://www.mikroe.com/chapters/view/5/chapter-4-timers/
Ωραία κατασκεύη..
Κώστας aka SeAfasia
Γεια σου Κώστα , prescaler σημαίνει προδιαιρέτης δηλαδή διαιρεί την συχνότητα π.χ. αν είναι 8bit μπορεί να διαιρέσει την συχνότητα δια 2-4-8-16-32-64-128-256 εκεί που διάβασες αναφέρεται στον εσωτερικό prescaler που διαθέτει το pic . Στο project αυτό αναφέρομαι σε εξωτερικό prescaler μια που ο pic δεν μπορεί να διαβάσει συχνότητες μεγαλύτερες από τους 50Mhz άρα αν θέλουμε να μετρήσουμε μια συχνότητα π.χ. 1Ghz πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιον κατάλληλο prescaler ώστε στην είσοδο του να δεχτεί την συχνότητα του 1 Ghz και στην έξοδο του να βγάλει μια συχνότητα διαιρούμενη τόσες φορές ώστε να είναι κάτω από τα 50Mhz ώστε να μπορεί να διαβάσει την συχνότητα το pic και να την εμφανίσει στην οθόνη πολλαπλασιαζόμενη βέβαια επί του τιμή του διαιρέτη ώστε να έχουμε στην οθόνη την πραγματική συχνότητα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη σε C/C++ ἠ VB είναι ο κώδικας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κώδικας για το pic είναι σε microbasic , ο κώδικας για την εφαρμογή calculator calibrate που τρέχει στον υπολογιστή είναι σε VB6. Αλλά αυτό τι σημασία έχει για το project σε τι γλώσσα είναι γραμμένο , ποτέ δεν το έχω καταλάβει γιατί ρωτούν.
ΔιαγραφήΤα project γράφονται σε γλώσσες που γνωρίζει ο κατασκευαστής του project π.χ εγώ γνωρίζω microbasic για τα pic και γράφω όλα τα έργα που χρησιμοποιώ pic με αυτήν την γλώσσα. Και προγράμματα για υπολογιστή τα γράφω με την γλώσσα VB6 γιατί αυτήν γνωρίζω άλλος γνωρίζει C++ τα γράφει με C++ κανένα πρόβλημα το αποτέλεσμα μετράει Κώστα στα project τίποτα άλλο.