Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ( PSK , RTTY , MFSK )


INSTRUCTIONS FOR CORRECT OPERATION OF DIGITAL MODULATION FOR RADIO AMATEUR BY SV1HAG
Όσοι έχετε ασχοληθεί με τις ψηφιακές διαμορφώσεις θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές ότι κάποιοι δημιουργούν σπλάτερ με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα QSO σας. Αυτά οφείλονται στην παραμόρφωση του σήματος της εκπομπής τους που οι συνήθεις αιτίες είναι τα μεγάλα ποσοστά της κάρτας ήχου το ρέφιασμα της κάρτας ήχου από επιστρεφόμενα και την παραμόρφωση του πομποδέκτη.
Τώρα ας ασχοληθούμε με την λύση των τριών συνήθων αιτιών.
1) Ρέφιασμα της κάρτας ήχου και πως μπορείτε να το εξαλείψετε.
α) Κατασκευή ενός Balun 1:1 ρεύματος με ομοαξονικό καλώδιο


τα στοιχεία πόσες δηλ. σπείρες και τι διάμετρο θα έχει το πηνίο ανάλογα με το ομοαξονικό καλώδιο και την συχνότητα που χρησιμοποιείτε θα τα βρείτε στο πρόγραμμα του συναδέλφου SV1BYO στο παράθυρο μετασχηματιστές . Στην δικιά μου περίπτωση είχα σοβαρό πρόβλημα στην μπάντα των 80Μ έκατσα και έφτιαξα για την συχνότητα 3.580 όπου και είχα το πρόβλημα , σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος SV1BYO ένα balun 1:1 με διάμετρο 15cm και 14 σπείρες RG58 και το πρόβλημα εξαφανίσθηκε και όχι μόνο για την συχνότητα των 3,580 Mhz αλλά και στην μπάντα των SSB όπου έχοντας στην κατοχή μου το νέο μου πομποδέκτη FT-950 ο οποίος προτού τοποθετήσω το balun 1:1 δεν μπορούσε να διαμορφώσει στα 80Μ σε διαμόρφωση SSB λόγου της RF ,τώρα με την χρήση του balun 1:1 διαμορφώνει άψογα και από τα ρεπόρτα που παίρνω αλλά και στο μόνιτορ που το ακούω. (Σημείωση: Όσοι χρησιμοποιούν auto antenna coupler όπως π.χ. του Στέφανου SV1NL θα το τοποθετήσουν ακριβώς από κάτω από το coupler η σύνδεση του με το coupler θα γίνει με PL-239κονέκτορα και η άλλη άκρη του balun μπορείτε είτε να συνεχίσετε την κάθοδο ή να έχετε και στην άλλη άκρη του balun κονέκτορα PL-239 και με μία συνδετική μούφα για PL-239 να συνδέσετε την κάθοδο προς τον πομποδέκτη ).
β) Χρήση 2 μετασχηματιστών 600 Ω 1:1 στην κατασκευή του interface . Τον έναν θα τον τοποθετήσετε στην είσοδο των data και των άλλο στην έξοδο των dataδέστε το παρακάτω σχέδιο για την κατασκευή του interface

γ) Για όσους μένουν σε όροφο πολυκατοικίας δηλ. είναι μακριά από την γη και δεν χρησιμοποιούν συμμετρικές μονομπάντερ κεραίες καλό είναι να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν ένα Artificial Ground (Τεχνική Γη) , προσωπικά σε εμένα έκανε δουλειά καθώς χρησιμοποιώ ένα Long Wire με auto antenna coupler για τα 80Μ έως και 10Μ με τυχαίο μήκος γραμμής μεταφοράς (ομοαξονικό), το θεωρώ απαραίτητο εργαλείο.
ARTIFICIAL GROUND


2) Ρύθμιση Κάρτας ήχου , εδώ ο χρήστης των ψηφιακών διαμορφώσεων πρέπει να κάνει 2 ρυθμίσεις της κάρτας ήχου.

α) Να κάνει έλεγχο του ρολογιού της κάρτας ήχου . Αυτή η ρύθμιση δεν παίζει ρόλο στην παραμόρφωση..
τοποθετείστε τον πομποδέκτη σας σε mode usb και συχνότητα 4.995 ή 9.995 ή 14.995 ή 19.995 όπου ακούτε σήμα . Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε την δικιά μου κάρτα ήχου η οποία είναι φευγάτη και η παχιά κίτρινη γραμμή δεν βγαίνει κάθετη , δείτε την επόμενη φωτογραφία

Εδώ άρχισα να κάνω κλικ εκεί που δείχνει το βέλος 1 μέχρι την στιγμή που έγινε η παχιά κίτρινη γραμμή κάθετη , στην δικιά μου περίπτωση χρειάστηκαν +178ppm τήν τιμή αυτή κατόπιν την τοποθέτησα στο πρόγραμμα που δουλεύω για τα ψηφιακά mode.

β) Η δεύτερη ρύθμιση είναι τα ποντεσιόμετρα της κάρτας ήχου και συγκεκριμένα της έντασης και της κυματομορφής. Υπάρχουν προγράμματα τα οποία κάνουν αυτόματη ρύθμιση της κάρτας δηλαδή βρίσκουν που πρέπει να τοποθετηθούν τα 2 αυτά ποντεσιόμετρα ώστε η κάρτα σας να μην έχει παραμορφώσεις ενδοδιαμόρφωσης αλλά από την έρευνα που έκανα στο ίντερνετ όλα ήταν με πληρωμή και έτσι βρήκα την λύση με το πρόγραμμα Spectrum Lab για όσους δεν χρησιμοποιούν το δικό μου πρόγραμμα γιατί το παράθυρο channel1 παρακολουθεί κατά την εκπομπή σας την κάρτα ήχου και τυχών παραμορφώσεις ή αρμονικές θα τις εμφανίσει , παρατηρείστε τις παρακάτω φωτογραφίες για να καταλάβετε που θα τοποθετήσετε τα 2 ποντεσιόμετρα της κάρτας ήχου.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε εκεί που δείχνει το βέλος 1 ότι έχω τοποθετήσει τα ποντεσιόμετρα στην μέγιστη ρύθμιση , τώρα δείτε τι παραμόρφωση έχει δημιουργηθεί το βέλος 2 δείχνει τις πολλαπλές αρμονικές που έχουν δημιουργηθεί δεξιά και αριστερά από την κεντρική συχνότητα (2KHz) και δείτε στα βέλη του 3 τα διπλά και τετραπλά (sidebar) ζεύγη που έχουν δημιουργηθεί δεξιά και αριστερά της κεντρικής συχνότητας αυτά τα ζεύγη μετρούν οι μετρητέςIMD των προγραμμάτων και βέβαια αν είναι εμφανή θα δώσουν ένα μικρό IMD κάτω από -15db το καθαρό σήμα είναι από -25db - 35db βέβαια για να είναι αξιόπιστη ή μέτρηση πρέπει το σήμα να είναι από μέτριο έως ισχυρό μην δίνετε IMD ραπόρτο σε χαμηλά σήματα κάτω δηλαδή από 5 , τα ίδια και χειρότερα θα δείτε στο Spectrum όταν ρεφιάζεται η κάρτα ήχου άσχετα αν τα ποντεσιόμετρα είναι σε χαμηλή στάθμη. Δείτε τώρα την παρακάτω φωτογραφία με την σωστή ρύθμιση των ποντεσιομέτρων.

Εδώ βλέπετε ότι τοποθέτησα το master(ένταση) στην τιμή 1.814 και το wave (κυματομορφή) στην τιμή 1.454 βλέπετε και στο παράθυρο του Spectrum Lab και στο παράθυρο Channel1 ότι δεν υπάρχει ίχνος παραμόρφωσης (θα βρείτε δηλ. την μέγιστη θέση των ποντεσιομέτρων ανεβάζοντας και κατεβάζοντας τα , της κάρτας του ήχου σας ώστε να εμφανισθεί στο παράθυρο του Spectrum Lab παρόμοια εικόνα χρησιμοποιώντας ως γεννήτρια σήματος το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε ή κάποια άλλη γεννήτρια σήματος λογισμικού) . Έτσι τελειώσαμε με την ρύθμιση της κάρτας ήχου και δεν πειράζουμε τα ποντεσιόμετρα σε καμιά περίπτωση δηλ. δεν θα τα ανεβάσουμε για να αυξήσουμε την ισχύ εκπομπής διότι την θέση που έχουμε βρει για να μην έχουμε παραμόρφωση είναι η μέγιστη άρα αν κάνουμε το λάθος κατά την διάρκεια του QSO να δώσουμε παραπάνω ισχύ εκπομπής από την κάρτα ήχου το σήμα μας θα έχει παραμόρφωση , άρα η αύξηση της ισχύος θα γίνει μόνο από τον πομποδέκτη και βέβαια ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ μέχρι του σημείου που πάει να κουνηθεί η βελόνα του ALC διότι αν η βελόνα του ALC μετακινείτε δεξιά κατά την αύξηση τότε ενώ θα έχει εισέλθει ένα καθαρό σήμα από την κάρτα ήχου θα παραμορφωθεί όμως από τον πομποδέκτη σας βέβαια εξυπακούεται ότι δεν χρησιμοποιούμε τον processor του μικροφώνου για όσους έχουν παλαιούς πομποδέκτες οι νέοι πομποδέκτες τον βγάζουν εκτός όταν έχουν την επιλογή digital mode . Και μην ξεχνάτε ότι η μέγιστη ισχύ είναι τα 30 watts για το PSK31 μην βάζετε περισσότερα θα σας διαβάσουν οι μακρινοί σταθμοί με τα 30Watts τα περισσότερα μπορεί να δημιουργήσουν είτε παραμόρφωση είτε να υποβαθμίσετε τα άλλα QSO και να δυσκολέψετε τους διπλανούς σας συναδέλφους στην ανάγνωση των QSO τους , να έχετε στο μυαλό σας πάντα ότι και αυτοί έχουν δικαιώματα δεν είστε μόνο εσείς μοναδικοί σταθμοί DX.
Αντικαταστήσετε το RST με το RSQ στις μακροεντολές που δίνεται το ραπόρτο σήματος το RST δεν ισχύει για τα ψηφιακά mode π.χ. SV1ENV DE SV1HAG UR RSQ is: 599 - 599 My name is : Giannis BTU SV1ENV DE SV1HAG PSE K.

 ραπόρτο σήματος σας τον συνομιλητή σας στο QSO δίνοντας πραγματικό RSQ τουλάχιστον όσον αφορά τον τρίτο αριθμό (Q) το Q είναι το αρχικό της αγγλικής λέξης Quality (Ποιότητα) ώστε βλέποντας ότι του στέλνετε ένα 597 ή 595 ή 593 ή 591 να αντιληφθεί ότι έχει πρόβλημα εκπομπής δηλαδή ότι παραμορφώνει ώστε να κάνει τις παραπάνω ρυθμίσεις που αναφέρονται σε αυτήν την ιστοσελίδα.


4 σχόλια:

  1. Το παραπάνω άρθρο μου για την σωστή ρύθμιση του σταθμού σας για την λειτουργία των ψηφιακών διαμορφώσεων είναι αποτέλεσμα της πολυετούς εμπειρίας και πειραμάτων μου στις ψηφιακές διαμορφώσεις όλα όσα έχω γράψει τα έχω πειραματιστεί και κατασκευάσει δεν σας κρύβω τίποτα , το μόνο που δεν αναφέρω είναι ότι στους αλγορίθμους των προγραμμάτων η συμπεριφορά δεν είναι ίδια σε όλες τις συχνότητες των 2,4 ΚΗz και είναι δύσκολα σε εσάς να το ανακαλύψετε εκτός αν είστε παρατηρητικοί στην ανάλυση του spectrum δείτε που οι δύο (2) χαρακτηριστικές γραμμές του PSK31 έχουν το ίδιο πάχος , συνήθως το έχουν κάθε 500Ηz δηλαδή όταν κάνετε CQ κάντε ακριβώς στα 1000 Hz και ούτε στα 999 ή 1001 ή στα 1500Hz ή στα 2000Hz προτιμήστε τα 2000Ηz αν θέλετε να σας διαβάζουν καλά χωρίς να χάνουν πολλούς χαρακτήρες και να έχετε ένα συμμετρικό σήμα , οι ανταποκριτές σας σε δύσκολες συνθήκες διάδοσης . Χρησιμοποιείτε μικρούς (πεζά) χαρακτήρες και όχι κεφαλαία γιατί έχουν λιγότερα bits έτσι εξοικονομείτε χρόνο εκπομπής .
    Ονομαστική Συχνότητα PSK31
    • Εάν λειτουργείς στην ευρεία ζώνη π.χ. 2,4 kHz εύρος, ο ευκολότερος τρόπος
    είναι να βάλεις τον πομποδέκτη σε στρογγυλοποιημένη συχνότητα, π.χ.
    14.070,000 kHz. Όταν επιλέγεις έναν σταθμό στην οθόνη καταρράκτη
    (συνήθως πρέπει να το επιλέξεις), το λογισμικό θα εμφανίσει ονομαστική
    ακουστική συχνότητα του σταθμού που επέλεξες, π.χ. 1.361 Hz. Σε αυτήν
    την περίπτωση, και υποθέτοντας όταν χρησιμοποιείς USB, η συχνότητα
    μετάδοσης του σταθμού είναι 14.070,000 kHz + 1.361 Hz = 14.071,361 kHz.

    73 de sv1hag

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία δουλειά.

    Ισως λίγο μικρότερα να βάζουμε τα γράμματα γιατι επρεπε να το διαβάσω απο απόσταση 1,5μ!!!!!

    Συγχαρητήρια για το επεξηγηματικότατο αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν μου ανοίγουν οι φωτογραφίες υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συγκεκριμένη σελίδα γιατί στις υπόλοιπες αναρτήσεις μου ανοίγουν κανονικά.
    Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά και επεξήγηση .

    73 de SV8JVJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για την υπέροχη και επεξηγηματική δουλειά. Στην συγκεκριμένη ανάρτηση δεν μου ανοίγουν η φωτογραφίες ενώ σε όλες τις υπόλοιπες μου ανοίγουν κανονικά.

    73 de SV8JVJ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.