Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Control Parallel Port


Download Program Control Parallel Port click here




Μια εφαρμογή για τον έλεγχο μέχρι 8 ηλεκτρονόμων (relays) ή και άλλων μηχανισμών , μέσα από την παράλληλη πόρτα. Μπορούμε να δώσουμε 8 εντολές είτε ταυτόχρονα είτε εναλλάξ είτε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα , να λειτουργήσουν π.χ. φώτα ασφαλείας , καλοριφέρ , ηλεκτροβάνα νερού για πότισμα , κάμερες , ανεμιστήρες ,αλλαγή κεραιοσυστημάτων και ότι μπορείτε να φανταστείτε οι εφαρμογές είναι πάρα πολλές . Το hardware είναι απλό ακόμα και για αρχάριους και μπορείτε να το κατασκευάσετε και σε διάτρητη πλακέτα όπως στην φωτογραφία το κόστος της κατασκευής είναι 16,20 € , στο ιντερνέτ θα βρείτε έτοιμη την πλακέτα από 100€ και επάνω χωρίς να έχουν την πληρότητα του σχεδίου μου όσο αφορά την ασφάλεια του υπολογιστή σας και της κατασκευής. Σε άλλα site είδα ότι πουλούσαν και την εφαρμογή εδώ οι τρεις εφαρμογές μου είναι ΔΩΡΕΑΝ και μπορείτε να τις κατεβάσετε από το site μου (Και οι τρεις εφαρμογές τρέχουν σε Windows XP τις δοκίμασα και σε Windows 7 στα 7 πρέπει να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής κατόπιν αριστερό κλικ στο ιδιότητες κάντε κλικ στην καρτέλα συμβατότητας και επιλέξτε εκτέλεση προγράμματος σε Windows XP) . Λίγα λόγια για το σχηματικό και την κατασκευή ,θα χρειαστούμε ένα θηλυκό DB25 το οποίο θα το κολλήσουμε στην πλακέτα και θα γειώσουμε τα pin από 18 έως και το 25 pin , αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και αρσενικό αλλά το πλεονέκτημα είναι ότι στο θηλυκό είναι γραμμένα επάνω του οι αριθμοί των pin ,αυτό θα σας διευκολύνει στις συνδέσεις .Αν χρησιμοποιήσετε θηλυκό DB25 στην πλακέτα τότε το καλώδιο που θα φτιάξετε για να συνδέσετε την πλακέτα με τον υπολογιστή πρέπει και από τις δύο άκρες του καλωδίου να έχετε κονέκτορες αρσενικούς DB25 , επειδή η παράλληλη πόρτα του υπολογιστή είναι θηλυκή . Τα pin 2 έως και 9 θα τα συνδέσετε με το ολοκληρωμένο ULN2803 αφού πρώτα παρεμβάλετε τους απομονωτές PC817 όπως στο σχέδιο , ό ρόλος του ULN2803 είναι να ενισχύσει το ρεύμα ώστε να μπορούν να οπλιστούν οι ηλεκτρονόμοι , οι δίοδοι D1-D8 προστατεύουν την κατασκευή μας από το ανάστροφο ρεύμα που θα δημιουργηθεί κατά τον αφοπλισμό του ηλεκτρονόμου προσοχή εδώ κολλήστε την δίοδο με ανάστροφη πόλωση ως προς την φορά του ρεύματος των +12V που θα τροφοδοτήσει το ένα άκρο του πηνίου του ηλεκτρονόμου , δείτε το σχηματικό. Το 9 pin του ULN2803 θα το γειώσουμε και το 10 pin θα το τροφοδοτήσουμε με συνεχές ρεύμα +12 V από ένα εξωτερικό τροφοδοτικό 12 Volts 250mA, το ρεύμα του εξωτερικού τροφοδοτικού των 12 Volts θα τροφοδοτήσει και το ένα άκρο του πηνίου των ηλεκτρονόμων το άλλο άκρο του πηνίου θα συνδεθεί με την αντίστοιχη έξοδο του ενισχυτή ULN2803. Το pin 4 του PC817 θα το τροφοδοτήσετε με ρεύμα τάσεως +5 Volts που θα την πάρετε από τον ολοκληρωμένο σταθεροποιητή LM7805 ο οποίος και αυτός θα τροφοδοτηθεί από τα 12 Volts του εξωτερικού τροφοδοτικού.
Εφαρμογή Control Parallel Port.exe

Η εφαρμογή έχει την δυνατότητα είτε χειροκίνητα με το ποντίκι του υπολογιστή να οπλίσει κάποιον ή όλους τους ηλεκτρονόμους , είτε αυτόματα αφού έχουμε τοποθετήσει την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης μέσα στο 24ώρο τσεκάροντας το Timer On του αντίστοιχου ηλεκτρονόμου , καθώς και την επιλογή να φορτώνει η εφαρμογή με την έναρξη των windows και έτσι εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία της (απαραίτητο για αυτόματα ποτίσματα , φώτα ασφαλείας , κάμερες κ.λ.π. όταν απουσιάζεται από το σπίτι)με την προϋπόθεση να έχετε ρυθμίσει τα bios να ξεκινούν τα windows μετά την επανερχομένη εναλλασσόμενη τάση AC 220 Volts ύστερα από απροσδόκητη διακοπή της . Έτσι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μόλις επανέλθει το ρεύμα ο υπολογιστής θα ξεκινήσει μόνος του χωρίς την παρουσία σας και μετά το φόρτωμα των windows θα φορτώσει και η εφαρμογή . Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για την ρύθμιση των Bios ώστε ο υπολογιστής να ξεκινάει μόνος του όταν το ηλεκτρικό δίκτυο έχει ρεύμα. Μπορεί στα δικά σας bios να μην είναι ακριβώς όπως στην φωτογραφία ψάξτε στο setup των bios σας κάτι αντίστοιχο κάπου θα γράφει after AC power.



Για ραδιοερασιτεχνική χρήση μπορείτε χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές ControlRelayForFT950.exe για όσους έχουν YAESU FT-950 & FT-2000 & FT-5000 (στο FT-2000 & FT-5000 δεν το έχω δοκιμάσει , αλλά λόγου ότι έχουν την ίδια εντολή όσο αφορά την συχνότητα στις εντολές του CAT, λογικά πρέπει να δουλέψει όπως στο FT-950) ή την εφαρμογή ControlAllTransceiver.exe η οποία μπορεί να συνδεθεί (χρησιμοποιώντας το OmniRig.exe) με 78 πομποδέκτες (καλύπτονται όλοι οι πομποδέκτες), να εναλλάσσει μέχρι 8 κεραίες σε 8 διαφορετικές Bands αυτόματα με την ρόδα του πομποδέκτη ή και χειροκίνητα με το ποντίκι του υπολογιστή. Το άνοιγμα ή κλείσιμο του ηλεκτρονόμου που είναι συνδεμένη η κεραία γίνεται αυτόματα αφού πρώτα ο χρήστης ορίσει στην εφαρμογή της band στον αντίστοιχο ηλεκτρονόμο , τότε διαβάζοντας η εφαρμογή την συχνότητα του πομποδέκτη οπλίζει τον ηλεκτρονόμο που αντιστοιχεί στην συχνότητα της band και αφοπλίζει τον προηγούμενο ηλεκτρονόμο που αντιστοιχούσε σε άλλη band. Το κουτί με τους ηλεκτρονόμους θα είναι τοποθετημένο στον ιστό ή στον πύργο των κεραιών για να έχουμε μια κάθοδο για όλες τις κεραίες , βέβαια η κατάληξη των ηλεκτρονόμων θα είναι σε κονέκτορες SO239 και όχι σε κλέμες όπως στο σχηματικό , η πλακέτα χωρίς τους ηλεκτρονόμους μπορεί να βρίσκεται είτε μέσα στο κουτί είτε στο shack σας η εικόνα του κουτιού θα είναι παρόμοια με την παρακάτω φωτογραφία.

Εφαρμογή ControlRelayForFT950.exe & ControlAllTransceiver.exe


Οι εφαρμογές ControlRelayForFT950 καθώς και ControlAllTransceiver.exe εκτός από την σύνδεση της παράλληλης πόρτας για να ελέγξουν τους ηλεκτρονόμους χρειάζονται και μία σύνδεση με σειριακή πόρτα (RS232) για να επικοινωνήσουν με τον πομποδέκτη ώστε να είναι σε θέση να διαβάσουν την συχνότητα του και ανάλογα να οπλίσουν ή να αφοπλίσουν τους ηλεκτρονόμους. Οι πομποδέκτες που στερούνται έξοδο σειριακής πόρτας και δεν έχετε κατασκευάσει τον μετατροπέα των τάσεων TTL του μικροελεγκτή του πομποδέκτη σε σειριακή τάση και ανάστροφα με την βοήθεια του ολοκληρωμένου MAX232 από την ACC1 πόρτα του πομποδέκτη, τότε υποχρεωτικά θα ελέγξετε τους ηλεκτρονόμους με το ποντίκι του υπολογιστή κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο κουμπί του ηλεκτρονόμου (Relay). Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε και άλλο ραδιοερασιτεχνικό πρόγραμμα που έχει συνδεθεί μέσου σειριακής πόρτας με τον πομποδέκτη τότε θα έχετε ανοικτό και το πρόγραμμα Virtual Serial Ports Emulator ώστε να μπορούν και τα δύο προγράμματα να παίρνουν τα δεδομένα από την ίδια σειριακή πόρτα. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία όπου τα δύο προγράμματα είναι συνδεμένα με τον πομποδέκτη FT-950 και παίρνουν τα δεδομένα με τέλεια συνεργασία , μέσα από την εικονική πόρτα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα VSPE.

73 de SV1HAG

10 σχόλια:

  1. Γιάννη καλησπέρα,
    Επιχείρησα να κατασκευάσω την παραπάνω εφαρμογή αλλά μόλις συνδέω τηυν κατασκευή με την παραλλήλη θύρα του υπολογιστή ενεργοποιούνται και οπλίζουν όλα τα ρελέ.Άλαξα πειραματικά την αντίσταση στο πιν 2 του pc817 από 120 Ωμ σε 330 Ωμ αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.Επιχείρησα και σε άλλον υπολογιστή με τα ίδια αποτελέσματα.
    Μετρώντας δε την τάση στa πιν 2 έως 9 της παράλληλης θύρας σε όλα είναι στα 3,34 Volt
    Κάποια ιδέα το τι μπορεί να φταίει??? κάποια ρύθμηση ίσως ???

    Φιλικά Στέλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στέλιο είναι λογικό να οπλίζουν όλα τα ρελέ αφού τα pin 2-9 έχουν 3,3 Volt , όταν θα τρέξεις τα προγράμματα που έχω φτιάξει για να ελέγχουν τα ρελέ μέσα από την παράλληλη πόρτα την πρώτη δουλειά που κάνουν κατά την εκκίνηση τους είναι τα pin 2-9 να έχουν 0 Volt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη γεια σου, να σου πω για αρχή ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ για τον απλό και κατανοητό τρόπο που περιγράφεις τις εφαρμογές σου (για εμένα τον αρχάριο τουλάχιστον).Φτιάχνω ένα πίνακα και προσπάθησα να κατεβάσω το Control Parallel Port από το link που έχεις και μου βγάζει "You don't have permission to access /~ipet96/controlparallel/ on this server." Μπορείς να βοηθήσεις;
    Ευχαριστώ Ιορδάνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιορδάνη τώρα έχω διορθώσει το link κάνε κλικ στο link και θα σε πάει στον server να το κατεβάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννη σ' ευχαριστώ και πάλι, αύριο το πρωί θα πάρω τα υλικά και ο θεός βοηθός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις στο υπολογιστή original LPT (παράλληλη Πόρτα) και ακολουθήσεις πιστά το σχέδιο θα δουλέψει όπως δούλεψε και σε εμένα σε αυτό το blog ότι γράφεται δουλεύει.

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα, εκανα ενα request για να κατεβασω το προγραμμα. DJman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω αλλάξει το link κανονικά τώρα μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα το οποίο έχει δοκιμασθεί σε ΧΡ & 7 32bit και δουλεύει άψογα σε 64bit υπάρχει θέμα και μάλλον ίσως παίξει μέσου virtual box και λέω ίσως γιατί δεν το έχω δοκιμάσει και δεν με ενδιαφέρει μια που έχω 32bit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Πέτροβα ευχαριστώ για την έμπνευση! Κατασκευάστηκε, επαληθεύθηκε, μετρήθηκε και τα αποτελέσματα στο βίντεο

    https://www.youtube.com/watch?v=8uZ4mzqjf2k

    Έχει γίνει και η σχετική αναφορά στο όνομα σας για το πηγαίο σχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια Γιάννη είδα το βίντεο σου άριστη κατασκευή!!!!!

      Διαγραφή

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.