Το DS1621 είναι ένας ψηφιακός αισθητήρας θερμοκρασίας δηλαδή μετρά την θερμοκρασία μετατρέποντας την σε δυαδικούς αριθμούς που είναι μια σειρά από μηδενικά και μονάδες (10010101) όπως τα bytes του υπολογιστή. Η είσοδος των Data στον υπολογιστή γίνεται από την σειριακή πόρτα (COM) αφού βέβαια τοποθετήσουμε τον DS1621 στο κατάλληλο interface όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Κατόπιν αναλαμβάνει το πρόγραμμα να διαβάσει τους δυαδικούς αριθμούς που στέλνει το DS1621 και να τους μετατρέψει με μορφή βαθμών Κελσίου ή Φαρενάιτ. Το συγκεκριμένο project χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες DS1621, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέχρι οκτώ αισθητήρες αλλάζοντας βέβαια την διεύθυνση από τα pin A0 , A1 , A2 ($48 το πρώτο DS1621 & $49 το δεύτερο) , στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν περισσότεροι αισθητήρες πρέπει το πρόγραμμα να αναβαθμισθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαβάζει μόνο τους δύο αισθητήρες . Το DS1621 μετράει από -55 έως +125 0 C με βήμα 0,5 0 C.
Η κατασκευή του interface είναι εύκολη το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι συνδέσεις των pin A0 , A1 , A2 του δεύτερου DS1621 το Vdd & A0 στα +5V τα A1 & A2 στο GND (γείωση) ώστε να μην έχει την ίδια διεύθυνση με το πρώτο DS1621 , στο πρώτο DS1621 τα pin Α0 , Α1 , Α2 θα πάνε στην γείωση δέστε το σχηματικό.
Download Program Control Temperature Click Here
73 de sv1hag
Καλησπέρα Γιάννη και συγχαρητήρια για την σελίδα σου. Με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη κατασκευή όχι όμως με αυτόν τον αισθητήρα θερμοκρασίας. Θα ήθελα λοιπόν να σε ρωτήσω αν η κατασκευή αυτή μπορεί να γίνει με κάποιον αισθητήρα σαν αυτόν http://www.auberins.com/images/TC-K100MMNPTa.jpg ο οποίος βιδώνει πάνω σε κυάθιο για την παρακολούθηση θερμοκρασίας υγρού που βρίσκεται μέσα σε inox δοχείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που βλέπω στην φωτογραφία είναι μια θήκη μέσα στην οποία έχει τον αισθητήρα και επειδή βλέπω δύο καλώδια κατά πάσα πιθανότητα η θήκη έχει μέσα ένα θερμίστορ όπου δίνοντας π.χ. μία τάση των 5 V καθώς μεταβάλλεται η τιμή της αντίστασης στο θερμίστορ ανάλογα με τη θερμοκρασία, μεταβάλλεται η ένταση στο κύκλωμα άρα θα υπάρχει μια πτώση της τάσεως σε μια αντίσταση σταθερής τιμής η οποία θα παρεμβάλλεται εν σειρά με το θερμίστορ και αυτήν την πτώση της τάσεως θα την διαβάζει ο υπολογιστής μέσου κάποιου κυκλώματος στην RS232.Από τι βλέπεις είναι εντελώς διαφορετική φιλοσοφία το ένα κύκλωμα με το άλλο ο συγκεκριμένος αισθητήρας DS1621 δεν χωράει μέσα σε αυτήν την θήκη από τι βλέπω από τις διαστάσεις που δίνονται στην φωτογραφία , άρα αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τον DS1621 πρέπει να φτιάξεις μια θήκη που να χωράει και να βιδώνει πάνω σε κυάθιο όπως λες ή να αγοράσεις αυτό της φωτογραφίας που μάλλον σε καλύπτει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο interface και το ίδιο πρόγραμμα ελέγχου θερμοκρασίας, απλά πρέπει να φτιάξω ένα διαφορετικό κύκλωμα που να μετατρέπει τα δεδομένα του θερμίστορ σε δυαδικούς αριθμούς όπως κάνει ο DS1621 και να το συνδέσω με τον ίδιο τρόπο πάνω στην RS232 έτσι; Συγνώμη αν αυτά που λέω δεν είναι σωστα. Ένας απλός χομπίστας είμαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧομπίστες είμαστε όλοι , λοιπόν το πρόγραμμα και το interface για το DS1621 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνο για το DS1621 άρα αν καταφέρεις να χωρέσεις τον DS1621 μέσα στην θήκη του αισθητήρα της φωτογραφίας που μου έστειλες τότε ΝΑΙ μπορείς να κάνεις χρήση του προγράμματος και του interface . Αν όμως αυτό είναι αδύνατον και πας στην λύση του θερμίστορ αλλάζει και το interface και το πρόγραμμα και όπως σου εξήγησα στην παραπάνω απάντηση πως πρέπει να είναι το κύκλωμα με το θερμίστορ αυτές τις αναλογικές τάσεις που θα πάρεις στην αντίσταση της σταθερής τιμής η οποία θα είναι συνδεδεμένη εν σειρά με το θερμίστορ πρέπει να τις ψηφιοποιήσεις γιατί ο υπολογιστής μόνο από 1 και 0 καταλαβαίνει από αναλογικά σήματα είναι μπουμπούνας π.χ. πρέπει να χρησιμοποιήσεις στο interface έναν μετατροπέα ADC MAX187 ή άλλο μετατροπέα ο οποίος θα ψηφιοποιήσει τις αναλογικές τάσεις για να μπορεί να τις διαβάσει το πρόγραμμα που θα κατασκευαστεί για την συγκεκριμένη περίπτωση και θα βγάζει τα αποτελέσματα της θερμοκρασίας σε κάποιο textbox χρησιμοποιώντας κάποιο αλγόριθμο ο οποίος θα βγει μέσου πειραμάτων δηλαδή π.χ. για κάθε πτώση mV στην τάση του συγκεκριμένου θερμίστορ έχουμε αυτή την θερμοκρασία η οποία θα βγαίνει από ένα θερμόμετρο ακριβείας και αφού πειραματιστής αρκετά για την δημιουργία του αλγόριθμου θα καταφέρεις να έχεις μια εφαρμογή θερμομέτρου ακριβείας για pc και κατόπιν να την επεκτείνεις όπως εγώ (δες την παραπάνω ανάρτηση Control Temperature for Cooling system) παίρνοντας δηλαδή την θερμοκρασία από τον αισθητήρα να μπορείς να ενεργοποιείς κάποια ρελέ τα οποία με την σειρά τους να λειτουργούν ή να διακόπτουν την λειτουργία σε θερμαντικούς ή ψυκτικούς μηχανισμούς αυτόματα χωρίς την παρουσία ανθρώπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφτιαξα το κύκλωμα με τους δύο αισθητήρες, με το DS 1631+ που είναι παρόμοιο.
Και ενώ το πρόγραμμα τους αναγνωρίζει, μου βγάζει 0,0. Δηλαδή δεν διαβάζει θερμοκρασία. Μόλις αποσυνδέσω την com μου βγάζει παύλες. και δέχεται μόνο την com 1.
ΤΟν εξωτερικό τον έχω συνδέσει με 10 μέτρα καλώδιο UTP.
Μήπως έχεις καμιά ιδέα τι μπορεί να συμβαίνει?
Έλεγξε προσεκτικά βήμα βήμα το κύκλωμα , έλεγξε την τάση του ρυθμιστή βγάζει 5 βολτ ? δες προσεκτικά και το δικτύωμα των διευθύνσεων των αισθητήρων το πρόβλημα αυτό μου θυμίζει τα παραπάνω δηλαδή δεν παίρνουν οι αισθητήρες τα 5 βολτ ή δεν δηλώνεται η διεύθυνση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικα είχα βάλει ανάποδα την μία ζένερ.
Τώρα βέβαια αντιμετωπίζω άλλο θέμα.
Εβαλα μονο τον έναν αισθ. και μου τον διαβάζει στους -60c.
Μείον 59- 60. Τι τον αναπτήρα του έβαλα κοντά, τι το έτριψα το ίδιο.Τι θεωρείς ότι φταίει?
Τελικά έκανα τις μετρήσεις που μου είπες και αντι να βγάζει 5 v βγάζει 1,5.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ελεγξω το κύκλωμα.
Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Καλύτερα χρησιμοποίησε τον LM7805 αντί LM2936 γιατί μπορεί να σου δώσανε LM2936-3.3 αντι του LM2936z-5 και να μην έχεις τα 5 βολτ στην έξοδο , με τον lm7805 σίγουρα η τάση θα είναι 5 βολτ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι D1,D2 είναι οι zener όπως έχει στο σχηματικό ή οι D3,D4 όπως γράφει στην λίστα υλικών?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Κώστα η D1 & D2 είναι οι zener , διόρθωσα το τυπογραφικό λάθος ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΤο pin 5 του D-SUB 9, που είναι GND, ενώνετε με κόμβο, με το pin 8 που είναι CTS (Clear to Send). Είναι σωστό αυτό? Σε παρόμοια σχέδια στο ίντερνετ που βρήκα δεν υπάρχει αυτός ο κόμβος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως η D1 πάει από το pin 5 GND κατευθείαν στο pin 7 RTS?
Θα μπορούσα να το δοκιμάσω αλλά φοβάμαι μήπως κάψω τους αισθητήρες (και τους πλήρωσα ακριβά)
Η Zener D1 η άνοδος πάει στην γη και η κάθοδος πάει στο pin7 RTS κακώς συνδέεται στο pin8 CTS
Διαγραφή(Θέλει και μία διόρθωση στη λίστα υλικών στο σημείο 5V 1/4W σε 5V1 1/4W
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η παρατήρηση ας μην δημοσιευτεί)
Συμφωνώ
Διαγραφή