Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Ρύθμιση SSB mode freq response του πομποδέκτη χωρίς παλμογράφο

Θα ήθελα να μοιραστώ μια άλλη ευχάριστη εμπειρία που είχα σήμερα με την ρύθμιση του SSB mode freq response σε έναν παλαιό  μου πομποδέκτη TS-430S ο οποίος είχε ξερυθμισθεί χωρίς την παρουσία παλμογράφου αντί αυτού χρησιμοποίησα  τον ανιχνευτή τάσεως  κορυφής η δε ρύθμιση έγινε τέλεια με θετικά σχόλια όσων με άκουσαν στα HF ύστερα από την ρύθμιση . Την μέθοδο αυτήν μου την είπε ο συνάδελφος SV9DRU σε μια συζήτηση που είχαμε στα HF και στην band των 40Μ. Για να γίνει αυτή η ρύθμιση όπως βλέπετε και στο manual service χρειάζονται ένα dummy load μεγαλύτερο των 50W, ένα παλμογράφο  και μια γεννήτρια 300 & 2700 Hz.


 Στην ρύθμιση που έκανα εγώ αντικαταστάθηκε ο παλμογράφος με τον ανιχνευτή τάσεως κορυφής του τεχνητού φορτίου 150W που κατασκεύασα.
Ως γεννήτρια χρησιμοποίησα την εφαρμογή για pc , γεννήτρια ακουστικών συχνοτήτων αφού τις πρόσθεσα 2 κουμπιά ώστε η εναλλαγή των 300 Hz & 2700Hz να είναι γρήγορη.
Ένα καλώδιο 2 Χ 1 μήκος 1,5 μέτρο όπου στην μια άκρη κόλλησα το 8 pin κονέκτορα μικροφώνου για όσον αφορά τα Kenwood χρησιμοποίησα το 1pin για το mic και το 7 pin για το GND Mic. Στην άλλη άκρη τοποθέτησα ένα jack 3.5 το οποίο θα συνδεθεί στην έξοδο της κάρτας ήχου.

Τώρα η μέθοδος έχει ως εξής τοποθετούμε τον πομποδέκτη στην συχνότητα 14.175.0 KHz και σε mode LSB έχουμε βγάλει τον processor εκτός και το carrier στο max το δε mic στο min =0. Κατόπιν ανοίγουμε την εφαρμογή της γεννήτριας κάνουμε κλικ στο κουμπί που έχει ένδειξη 300 Hz και ρυθμίζουμε την ένταση της εξόδου είτε από το ποτενσιόμετρο της εφαρμογής είτε από το ποτενσιόμετρο του mixer της κάρτας ήχου ώστε να είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Κατόπιν αφού έχουμε πατήσει το κουμπί SEND του πομποδέκτη και εκπέμπουμε, γυρίζουμε το κουμπί mic του πομποδέκτη ώστε να φτάσουμε τα 70 βολτ τα οποία είναι βολτ κορυφής και όχι rms και αντιστοιχούν σε 50 W
τα οποία βλέπουμε στον ανιχνευτή τάσης στον οποίο έχουμε συνδέσει ένα DVM ( εδώ δεν μας ενδιαφέρει το DVM να είναι και απόλυτης ακριβείας γιατί θα δείτε στην συνέχεια ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε τα ίδια βολτ και στους δύο τόνους έτσι και με ένα μέτριο DVM μπορείτε να κάνετε τέλεια την ρύθμιση) . Αφού π.χ. έχουμε με τον τόνο των 300 Hz  70 βολτ κάνουμε κλικ στο κουμπί των 2700 και ό τόνος που στέλνεται τώρα στον πομποδέκτη είναι 2700 hz από την κάρτα ήχου , εάν ο πομποδέκτης  είναι σωστά ρυθμισμένος πρέπει να δείξει τα ίδια βολτ δηλ. 70 βολτ εάν όχι όπως στην δική μου περίπτωση θα δείξει μια τάση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω αυτό που πρέπει εσείς να προσέξετε είναι να μοιράσετε την διαφορά στα 2 δηλαδή στην δικιά μου περίπτωση έδειξε στον τόνο των 300 Hz 70 V και στον τόνο των 2700 Hz 82 V έχουμε  82-70=12/2=6V άρα εσείς πρέπει μια που έχουμε να ρυθμίσουμε την πλευρική LSB αφού  έχουμε mode LSB να γυρίσουμε είτε αριστερά είτε δεξιά το trimmer TC3 ώστε η τάση από 82 V να γίνει 76 βολτ και όχι 70 βολτ τώρα αν δώσετε 300 Hz θα δείτε ότι από τα 70 βολτ που είχατε αρχικά γίνανε 76 βολτ , τώρα αφού εναλλάξετε κάμποσες φορές τους 2 τόνους και παρατηρήσετε ότι έχουν την ίδια τάση π.χ. 76 βολτ να είστε σίγουροι ότι η ρύθμιση σας είναι σωστή . Κάντε τις ίδιες εργασίες  και για το mode USB με την διαφορά αντί να στρίψετε το TC3 θα στρίψετε το trimmer TC4. Τώρα αν σας παρουσιασθεί RF κατά την λειτουργία της ρύθμισης (δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση γιατί θα αρεφιάζεται η κάρτα ήχου και δεν θα έχετε σταθερές τιμές ενδείξεις των βολτ στο DVM) όπως και σε εμένα αλλά και στον SV9DRU όταν χρησιμοποίησε πύργο , ο SV9DRU το έλυσε χρησιμοποιώντας laptop εγώ το έλυσα το πρόβλημα επειδή διαθέτω πύργο και όχι laptop μονώνοντας  την γείωση της πρίζας του τροφοδοτικού του πομποδέκτη με μονωτική ταινία.
Βέβαια δεν δικαιολογείτε που εμφανίσθηκε RF στον SV9DRU και σε εμένα γιατί όσον αφορά εμένα το τεχνητό φορτίο που έχω κατασκευάσει χρησιμοποιώντας αντιστάσεις metal film ακρίβειας 1%  είναι άριστο και δεν παρουσιάζει απόκλιση από τα 50Ω είτε είναι κρύο είτε είναι ζεστό.

Κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να ευθύνεται είτε ό κονέκτορας που είναι συνδεδεμένος στον πομποδέκτη  δεν είναι 50Ω είτε ο πομποδέκτης δεν είναι ακριβώς 50Ω καταλήγω σε αυτήν την σκέψη μια που δεν έδειξε επιστρεφόμενα η γέφυρα που παρέμβαλα μεταξύ πομποδέκτη και τεχνητού φορτίου.Και σε αυτήν την  περίπτωση η RF είναι από τις δυσκολότερες περιπτώσεις στην θεραπεία της. Η παραπάνω μέθοδος ισχύει για πολλούς πομποδέκτες  και μπορείτε να την εφαρμόσετε με ασφάλεια στους παλαιούς σας πομποδέκτες αρκεί να έχετε το manual service του πομποδέκτη σας ώστε να βρείτε ποια trimmer να ρυθμίσετε εάν βέβαια το DVM σας δείξει ότι υπάρχει ανάγκη ρύθμισης.
73 de sv1hag


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.