Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Smart τροφοδοτικό 0- 30VDC – 60W ελεγχόμενο από μικροελεγκτή.


Στη φωτογραφία φαίνεται η διαδικασία τεστ το οποίο έγινε με λαμπτήρα 

Στο βίντεο φαίνεται το τεστ του συστήματος ψύξης σε ισχύ  50%  του τροφοδοτικού.

Μια άλλη κατασκευή δύσκολη στο σχεδιασμό της και στην κατασκευή της τελείωσε η οποία είναι ένα μεταβλητό τροφοδοτικό πάγκου για πειραματισμούς 0 – 3 0 βολτ ελεγχόμενο ψηφιακά . Όλα ελέγχονται από ένα μικροελεγκτή (pic16F876A) που είναι και καρδιά του τροφοδοτικού.
1) Το τροφοδοτικό λειτουργεί με 240 VAC. Επίσης δεν έχει πρόβλημα λειτουργίας με  διακυμάνσεις του ηλεκτρικού δικτύου της τάξεως   ± 130 VAC από τα 240 VAC.

2)Δεν παρουσιάζει πτώση τάσεως εξόδου ούτε 1mV κατά την εφαρμογή φορτίου γιατί επιτηρούνται συνεχώς οι τάσεις σε όλα τα σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν πτώση τάσεως όπως τρανζίστορ και βατικές αντιστάσεις ακόμα έχει συμπεριληφθεί και η πτώση  τάσεως  στην αντίσταση shunt του αμπερομέτρου και η διαφορά της συνολικής πτώσης της τάσεως ακαριαία προστίθεται στην τάση της βάσεως του τρανζίστορ όταν υπάρχει φορτίο με αποτέλεσμα   να μην έχουμε καθόλου πτώση τάσεως στην έξοδο.
3)Διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας ο οποίος είναι τοποθετημένος επάνω στην ψήκτρα του τρανζίστορ ισχύος σταθεροποίησης , την δε θερμοκρασία την εμφανίζει το pic στην LCD οθόνη 2 Χ 16 χαρακτήρων. Όταν η θερμοκρασία πιάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου δίνει εντολή το pic να λειτουργήσει ο ανεμιστήρας καθώς και εάν ο ανεμιστήρας δεν καταφέρει να κρατήσει την ψήκτρα κάτω από τους 80 βαθμούς Κελσίου  δίνει εντολή το pic για το κλείσιμο του τροφοδοτικού.
4) Επίσης τα βολτ και τα αμπέρ ο pic τα εμφανίζει στην LCD οθόνη . Ο κώδικας που έχω γράψει στο πρόγραμμα  για το pic στο adc  χρησιμοποιώ κώδικα κινητής υποδιαστολής δύο δεκαδικών για μεγαλύτερη ακρίβεια της δειγματοληψίας .Οι ενδείξεις των βολτ και αμπέρ είναι ακριβείας 0,4% πάρα πολύ καλή αλλά εάν έβρισκα αντιστάσεις για τον διαιρέτη τάσεως metal film τότε η ακρίβεια θα ήταν της τάξεως των 0,04% τύφλα να έχει και το fluke και  η ανάλυση των ενδείξεων  είναι της τάξεως των  10 bit .
5)Εκτός από την εμφάνιση στην LCD οθόνη των βολτ – αμπέρ και  θερμοκρασίας έχουμε  και την εμφάνιση της ισχύος η οποία εκτός της πληροφορίας που έχουμε  πόσο ισχύ τραβάει το φορτίο που έχουμε τοποθετήσει στο τροφοδοτικό μας , παίζει και ένα σπουδαίο ρόλο προστασίας του τροφοδοτικού. Επειδή το τροφοδοτικό δεν είναι σταθερό π.χ. 13,8 βολτ που είναι εύκολος ο σχεδιασμός  του ελέγχου  των αμπέρ αλλά μεταβλητό 0-30 βολτ και λόγου ότι ο μετασχηματιστής είναι 100VA που σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει άνετα το 60% σε Watts δηλαδή 60Watts  αδιάφορο της τάσης που χρησιμοποιούμε 6 ή  12 ή 24 βολτ εάν η ισχύ κατανάλωσης ξεπεράσει τα 60 βατ το pic δίνει εντολή κλεισίματος του τροφοδοτικού καθώς και όταν τα αμπέρ είναι >5 στην περίπτωση των 6 βολτ όπου για τα 60 watts  κατανάλωσης θα έχουμε 10 αμπέρ 6 V Χ 10 A = 60 Watts , σε αυτήν την περίπτωση το pic δεν επιτρέπει να ξεπεράσουμε τα 5 αμπέρ αμέσως θα δώσει εντολή κλεισίματος του τροφοδοτικού.
6) Για να επανέλθει η λειτουργία του τροφοδοτικού ύστερα από κλείσιμο  το οποίο έγινε από το pic και όχι από εμάς κλείνοντας τον διακόπτη ON/OFF , πρέπει να πατήσουμε το μπουτόν εκκίνησης το οποίο θα δώσει εντολή στο pic για την ενεργοποίηση του τροφοδοτικού . Με την σειρά του το pic θα κάνει έλεγχο όλων των παραγόντων   για τους οποίους δίνει εντολή κλεισίματος όπως θερμοκρασία ψήκτρας μεγαλύτερη από 80 βαθμούς , κατανάλωση μεγαλύτερη από 60W ή κατανάλωση μεγαλύτερη των 5 Α και εάν έχουν εξαλειφθεί οι παραπάνω παράγοντες τότε το pic δίνει εντολή λειτουργίας του τροφοδοτικού .
7) Διαθέτει αντιRF προστασία καθώς και κύκλωμα προστασίας υπέρτασης των τάσεων TTL για την προστασία του pic , επίσης προστασία βραχυκυκλώματος , προστασία υπέρτασης στην περίπτωση βλάβης του τρανζίστορ εξόδου όπου αυτόματα σε μια τέτοια βλάβη θα έχουμε τάση ότι τάση έχει ο συλλέκτης του τρανζίστορ δηλ. στην περίπτωση μας μια που ο μετασχηματιστής έχει στο δευτερεύων 25 βολτ εναλλασσόμενο  θα έχουμε κάπου 34-35 βολτ συνεχές καθώς και κυκλώματα με ηλεκτρονόμους (relay) για κλείσιμο και άνοιγμα του τροφοδοτικού καθώς και για το άνοιγμα και κλείσιμο του ανεμιστήρα.
73 de sv1hag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.