Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

DIGITAL SWR HF 1.8 – 50 MHz MAX POWER = 2.5 KW


Ψηφιακή γέφυρα στάσιμων κυμάτων  ακριβείας για τις συχνότητες από 1.8 έως τα 50 MHz  και το εννοώ ακριβείας γιατί ως γνωστό ένα από τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών οργάνων έναντι των αναλογικών είναι η ακρίβεια και η ανάλυση των ενδείξεων. Εκτός από την ακρίβεια και την ανάλυση που μας παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία ένα άλλο ζητούμενο είναι  οι ενδείξεις του οργάνου να είναι σωστές  και να μην δείχνει άλλων αντί άλλων  τιμές . Για να είναι σωστές οι ενδείξεις δύο παράγοντες το εξασφαλίζουν και αυτοί οι παράγοντες είναι τα δύο τμήματα που αποτελούν την γέφυρα α) το coupler και β) το ψηφιακό τμήμα . Όσον αφορά για το coupler είναι η σωστή επιλογή του τύπου ανάλογα του εύρους συχνοτήτων και της ισχύος  και η καλή κατασκευή . Τώρα όσον αφορά για το ψηφιακό τμήμα είναι πρώτον η συγγραφή καλού προγράμματος χωρίς λάθη και με σωστούς αλγορίθμους που θα εγκατασταθεί στον μικροελεγκτή (PIC )  και δεύτερον  η καλή απομόνωση  του μικροελεκτή από θόρυβο και RF για να μην τρελαίνεται με το hi hi ο μικροελεγκτής  και εμφανίζει στην οθόνη τιμές άλλων αντί άλλων.
Το project αυτό σχεδιάσθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από το Α έως το Ω από εμένα , βέβαια χρειάστηκε   αρκετό διάβασμα και κούραση για την κατασκευή του , αλλά όλα αυτά ξεχάστηκαν όταν είδα την γέφυρα να δουλεύει άψογα και να δείχνει ίδιες τιμές με μια LP-100 που μου έστειλαν για να την επισκευάσω . Πραγματικά αυτές είναι οι χαρές που μας δίνει το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού να μαθαίνουμε – να κατασκευάζουμε και να βλέπουμε να δουλεύει ο εξοπλισμός που κατασκευάσαμε πραγματικά αισθάνεσαι ευφορία.

Η γέφυρα αυτή έχει την δυνατότητα να δείχνει την πραγματική ισχύ τα επιστρεφόμενα και τον λόγο στάσιμων με εισερχόμενη ισχύ από 100mW  έως 2500 W . Επίσης έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με υπολογιστή μέσου RS232 και να  παρέχει τα δεδομένα της τα οποία μέσου μιας εφαρμογής που έχω κατασκευάσει εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή. Επίσης όταν ο λόγος στάσιμων ξεπεράσει κάποιο όριο τότε ενεργοποιείτε το buzzer για να μας ειδοποιήσει ηχητικά ότι έχουμε υψηλά στάσιμα και απενεργοποιεί ακαριαία την εκπομπή του Linear εάν έχουμε συνδέσει το RCA του PTT του linear με την γέφυρα για να προστατευθεί το linear και ο πομποδέκτης μας.  



Φωτογραφία 1 
Στην φωτογραφία 1 βλέπουμε το πίσω μέρος της γέφυρας  με τους δύο κοννέκτορες
σύνδεσης του πομποδέκτη και της κεραίας  τον ρευματολήπτη για να λειτουργήσει η γέφυρα θέλει τάση DC από 9 – 12 V και ρεύμα λιγότερο από 200mA  .Τον κοννέκτορα DB9 ( RS232) ο οποίος θα συνδεθεί με καλώδιο  ένα προς ένα όχι Null με τον υπολογιστή . Οι δύο κοννέκτορες RCA  είναι για την σύνδεση του PTT του linear για να δουλέψει η προστασία από τα υψηλά στάσιμα και να κλείσει το linear.
Φωτογραφία 2
Στην φωτογραφία 2 βλέπουμε την εφαρμογή SWR HF η οποία θα εμφανίσει τα δεδομένα της γέφυρας στον υπολογιστή ώστε να έχουμε την δυνατότητα να μπορούμε να βλέπουμε την κατάσταση της εκπομπής μας και στην περίπτωση που ο εξοπλισμός μας  είναι μακριά από εμάς και η εκπομπή γίνεται με τηλεχειρισμό μέσου υπολογιστή.

Φωτογραφία 3



Στην φωτογραφία 3 βλέπουμε την δυνατότητα της γέφυρας να μετρήσει ισχύ των 100mW. 
  Forward = 200mW - reflected= 100 mW Power = 100mW & SWR = 5.66 : 1 , που είναι σπάνιο σε γέφυρες που μπορούν να μετρήσουν KW . Αυτήν την δυνατότητα την έχει αποκτήσει από το εξιδανικευμένο coupler της και το firmware που έχω σχεδιάσει και κατασκευάσει.


73 de sv1hag



1 σχόλιο:

  1. Γιάννη πολυ καλη κατασκευή - Υπάρχει περιπτωση να δημοσιεύσεις πλακέττες και s/ware να το φτιάξω και εγώ ?
    73
    Απόστολος
    SV1EDY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog αυτό είναι αυστηρά τεχνικό ραδιοερασιτεχνικό και είναι δεκτά μόνο σχόλια τεχνικής φύσεως των πειραμάτων ή των κατασκευών που αναρτώνται στο blog . Σχόλια άλλου τύπου διαγράφονται.